2 Ocak 2013 Çarşamba

2013'e girerken: Mutlu Olmak İsteyen Adam

"İhtiyaç duyulan şeyi istemek için başkalarına yönelmeyi öğrendiğimizde, bütün bir evren açılır önümüzde. Hayat, başkalarına açılmaktır, içimize kapanmak değil. Başkalarıyla bağ kurmayı sağlayan her şey olumludur."

Yukardaki alıntı, Laurent Gounelle'in ülkemizde yayınlanan son kitabından bir alıntı, Mutlu Olmak İsteyen Adam. Aslında bu kendisinin ilk kitabı, 2008 yılında basılmış. İkinci kitabı, Tanrı Daima Tebdil-i kıyafet Gezer 2010 yılında basıldı. Geçtiğimiz ekimde ise 3. kitabı Fransa'da çıktı, Le philosophe qui n'etait pas sage (Bilge olmayan filozof). Ülkemizde gördüğü ilgiye istinaden yakında bu kitabında Türkçe'ye çevrileceğinden kuşkum yok...

Gounelle'in kitapları, piyasada yüzlerce olan kişisel gelişim kitaplarından farksız değil. İnsan bir olduğuna göre, her biri farklı şekillerde gösterseler de hepsi yine kulağa işaret ediyor :) Hatta Gounelle'i, kitaplarını roman olarak sınıflandırmasını eleştirenler de bayağı çok. İçlerindeki hikayeyi, örgüyü zayıf bulanlar var. Belirli konuları anlatmak için bir zemin var sadece diyenlere özellikle yurt dışındaki sitelerde rastladım. Bu tarz kitaplar, genellikle bir dönem çok popüler olup sonra ortadan kayboluyorlar. Örneğin, Ferrari'sini Satan Bilge gibi. Büyük ustaların (Eckhart Tolle, Antony Robbins, Paulo Coelho, Caroline Myss,.... ) çok derin kitapları var, ancak bazen daha "light - hafif - popüler" bir kitap okumak tam hedefe vardırabiliyor... Gounelle'in kitapları da terapiye değilde, koçluğa ihtiyacı olanlar için çok başarılılar.

Mutlu Olmak İsteyen Adam kitabında öncelikle inançlarımız ve onların yansımalarını anlatıyor. (Ben de zaman zaman bu konuya değiniyorum blogumda). Kendimizi iyi hissetmenin önemini, yaşam amacımızı belirlemek için mutluluğu havuç olarak kullanmamızı ve bunu gerçekleştirmek için de yapılması gerekenleri kolay anlaşılır bir tarz da anlatıyor. Özellikle para kavramı ile ilgili bir bölüm enteresan, paraya bakışı hepimizin işine yarayacak bir bakış...

"Para nasıl kazanılıyor ve nasıl harcanıyor? Para en iyi yanlarımızı vererek yeteneklerimizi uygulamaktan kaynaklanıyorsa sağlıklıdır. Bu durumda onu kazanana gerçek bir tatmin sağlar. Ama eğer başkalarını, örneğin müşterileri ya da ortaklarını suistimal ederek kazanılmışsa, bu durumda, sembolik olarak, negatif enerji denebilecek şeyi yaratır. Şamanlar buna 'Huşa' derler. Bu Huşa tüm dünyayı aşağı doğru çeker, ruhları kirletir ve sonuçta soyulanı da soyguncuyu da mutsuz eder. Soyguncu bir şey kazanmış gibi hissedebilir kendini, ama onun içinde biriktirdiği şey, daha fazla mutlu olmasını engelleyecek bu Huşa'dır. İnsan yaşlandıkça bu yüzünden okunur, üstelik biriken servet ne olursa olsun, bu böyledir... Oysa ki, kendindeki en iyi şeyi vererek ve başkalarına saygı göstererek para kazanan kişinin kendisi de serpilip gelişerek zenginleşir."

Her yeni seneye başladığımızda yeni kararlarımız hedeflerimiz olur. 2013'ün kalplerinize hitap ederek, mutluluk, sağlık, bereket, ve neşe getirmesini temenni ederim. Yeni yıl kararlarınızı uygularken belki işinize yarar diye kitaptan bir alıntı daha yapmak istedim:


" Başarılı bir hayat, kişinin arzularına uygun sürdürdüğü, daima kendi değerleriyle uyum içinde hareket ettiği, yaptığı şeye elinden gelenin en iyisini kattığı, olduğu haliyle uyum içinde yaşadığı bir hayattır. Ve mümkünse, kendimizi aşma fırsatını elde ettiğimiz, kendimizden başka bir şeye kendimizi adadığımız ve insanlığa çok mütevazi olsa da, küçücük bir şey de olsa bir şey kattığımız bir hayattır. Rüzgara bırakılmış küçücük bir kuş tüy. Başkalarına bir gülümseyiş."



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder